2.09.2021

ciasto ucierane z nektarynkami i kruszonką kakaową...

Składniki:
jajka 8 sztuk "L", cukier 1 szklanka, palma 250 gram miękka, maka tortowa 4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, nektarynki 1 kg

kruszonka: mąka tortowa 150 gram, palma 125 gram miękka, cukier 100 gram, kakao 3 łyżki, cukier puder - ile potrzeba


Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, miękką palmę utrzeć mikserem do spienienia (masa ma być grudkowata) z 2 minuty na najwyższych obrotach.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Formy do pieczenia 25x25 i 20x11 cm z papierem do pieczenia lub 1 duża 30x25 cm (większa forma do pracy męża jest), ciasto wyłożyć do form, na cieście poukładać gęsto połówki nektarynek.

Składniki na kruszonkę mikserem utrzeć i wysypać na owoce.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w formie ciasto wystudzić, przed posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne ciasto ucierane, ciasto jest łatwe, szybkie do wykonania i pasuje do wielu owoców sezonowych........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!