31.08.2021

pyszna drożdżówka truskawkowa z kruszonką...

Składniki:
drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, mleko letnie 1,5 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", palma stopiona 5 dag, truskawki świeże 50 dag

kruszonka: palma miękka 100 gram, cukier 100 gram, mąka krupczatka 150 gram


Do misy pokruszyć drożdże, dodać po 1 łyżce mąki i cukru, 1/2 szklanki letniego mleka i wymieszać, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut, do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko ze stopioną palmą.

Hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, konsystencja powinna być nie za gęsta.

Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do formy, na wierzchu ciasta powciskać połówki umytych truskawek.

Z podanych składników utrzeć palcami kruszonkę i posypać nią truskawki.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - bardzo puszysta, miękka drożdżówka z truskawkami i kruszonką, idealne ciasto do sezonowych owoców........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!