9.08.2021

sernik kakaowy z chałwą na krakersach pieczony...

Składniki:
jajka 6 sztuk "M", cukier 1 szklanka, twaróg śmietankowy 70 dag, jogurt gęsty naturalny 380 gram, kasza manna 4 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, kakao 4 łyżki, chałwa 300 gram, krakersy 200 gram, puder cukier- ile potrzeba


Składniki temperatura pokojowa - jajka, cukier utrzeć mikserem do białości na "kogel mogel".

Twaróg śmietankowy przecisnąć przez praskę do ziemniaków do masy jajecznej.

Dodać kakao, jogurt gęsty, budyń czekoladowy, kaszę manną i mikserem krótko połączyć składniki.

Do masy serowej pokroić nożykiem chałwę i łyżką wymieszać delikatnie.

Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozsypać połowę połamanych krakersów, wylać masę serową.

Na wierzch masy serowej posypać resztę ale drobniej pokruszonych krakersów, łyżką delikatnie wcisnąć do masy sernika.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, pod koniec pieczenia można nakryć papierem do pieczenia aby za mocno się przypiekł wierzch sernika.

W formie sernik wystudzić, najlepiej upiec wieczorem, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik kakaowy z chałwą pieczony na krakersach i z kruszonką z krakersów jest smaczny, wilgotny, delikatny........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!