11.08.2021

pyszne ciastka francuskie z truskawkami, budyniem...

Składniki:
ciasto francuskie nie mrożone 1 rolka, mleko 3.2% 450 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, masło 2 łyżeczki, cukier 3 łyżki, truskawki 50 dag


Daję mniej mleka, aby budyń był bardziej gęsty do pieczenia, w 150 ml mleka wymieszać budyń, cukier

Do garnka wlać 300 ml mleka, dodać masło i zagotować, wlać szybko wymieszany budyń z cukrem i mieszać do zagęszczenia budyniu, zostawić do wystudzenia na letni.

Truskawki opłukać, usunąć szypułki i jeśli są większe to przekroić na 3 plastry.

Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na blaszce z papierem do pieczenia, pokroić na 8 kwadratów.

Na każdy kwadrat łyżką nałożyć porcję letniego budyniu, kawałki truskawek, rogi ciasta nałożyć do środka, ciasto posmarować wodą.

Piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 40 minut, zostawić do wystudzenia aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień - zawsze mam ciasto francuskie w lodówce, jest idealne na przygotowanie różnych wersji smakowych na deser ale też i na słone przekąski........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!