7.08.2021

zupa warzywna na rosole...

Składniki:
papryka kolorowa 6 sztuk średnie, cebula kolorowa 4 sztuki, marchew 4 sztuki średnie, korzeń pietruszki 2 sztuki większy, pomidory mocno dojrzałe 6 sztuk, rosół 2 litry, ziemniaki 5 sztuk średnie, papryka wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, sól czosnkowa 1-2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka


Papryki oczyścić z gniazdek nasiennych, opłukać i pokroić na kawałeczki, cebule obrane pokroić w kostkę, marchew, pietruszkę obrana pokroić w kostkę, ząbki czosnku w talarki.

W garnku na oleju podsmażyć cebule, dodać pozostałe warzywa, pokrojone w kostkę pomidory ze skórką lub bez i czosnek z 10 minut, mieszać.

Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać rosół lub wodę z kostką rosołową.

Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec wsypać sól czosnkową, paprykę wędzoną, pieprz mielony czarny, gdy ziemniaki miękkie zdjąć garnek z ognia i dodać natkę pietruszki - bardzo smaczna zupa na rosole warzywna, zupa jest idealna na letnie dni, gdyż smakuje w temperaturze pokojowej lub letniej.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!