17.08.2021

pyszna leniwa drożdżówka z jabłkami...

Składniki:
drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "L", mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta

jabłka 7 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, cynamon 2 łyżki, cukier puder


Do miski dodać wg podanej kolejności składniki: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, mleko, olej, mąkę, sól i NIE MIESZAĆ, miskę nakryć talerzem i zostawić na cała noc na blacie kuchennym.

Rano w misce dużą łyżką wszystko wymieszać, ciasto ma mieć nie za rzadką konsystencję.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta łyżką.

Obrane jabłka przekroić na dwie części, usunąć gniazdka nasienne i kłaść na cieście wciskając do środka, posypać cukrem i cynamonem.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwa do wykonania "leniwa" drożdżówka, bez wyrastania, wyrabiania, w nocy sobie pracuje i rano jest gotowa do pieczenia........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!