18.08.2021

pyszna drożdżówka z sernikiem...

Składniki:
ciasto drożdżowe: suszone drożdże 7 gram 1 opakowanie, mąka tortowa 60 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, mleko letnie 1,1/4 szklanki, masło 5 dag stopione

sernik: twaróg śmietankowy 70 dag, cukier 3/4 szklanki, olejek migdałowy 2 krople, kasza manna 4 łyżki, jajka 2 sztuki "L", mąka ziemniaczana 2 łyżki

polewa: czekolada gorzka 2 sztuki 200 gram, śmietana 18% 2 łyżki, wiórki kokosowe 3/4 szklanki


Jajka, cukier ubić mikserem do białości na kogel mogel.

Drożdże suszone wymieszać z mąką, cukrem wanilinowym, wlać masę jajeczną, letnie mleko i mikserem wyrabiać ciasto na najwyższych obrotach z 3 minuty, wlać letnie stopione masło i mikserem wyrabiać z 3 minuty, miskę nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę.

Składniki temperatura pokojowa = twaróg śmietankowy w misce pałką blendera zmiksować z cukrem, jajkami, kaszą manną, mąką ziemniaczaną, olejkiem migdałowym na gładka masę.

Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i do formy 34x24 cm z papierem do pieczenia ciasto wyłożyć, zostawić trochę na paski.

Na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzch u masy położyć paski z ciasta.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie dobrze ciasto wystudzić.

W kąpieli wodnej roztopić połamane dwie gorzkie czekolady ze śmietaną, polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi - bardzo lekka, delikatna drożdżówka przełożona sernikiem i z polewą czekoladowa jest idealnym deserem na każdą okazję.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!