16.08.2021

pyszne ciasto kakaowe z truskawkami i kisielową pianką bezową...

Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1 szklanka, kakao 5 łyżek, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, palma miękka 150 gram, jajka 43 sztuki "L", woda zimna 1 szklanka 200 ml, truskawki 50 dag

pianka bezowa kisielowa: białka 1 szklanka 250 gram, sól 1 szczypta, cukier puder 3 łyżki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, woda gorąca 1 łyżka, ocet jabłkowy 1 łyżka


Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, miękką palmę, kakao, wlać wodę, wbić jajka i mikserem utrzeć gładkie, nie za rzadkie ciasto.

Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch.

Umyte truskawki jeśli duże przekroić na połowę, układać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 30 minut.

W tym czasie pod koniec pieczenia białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem wsypać porcjami puder cukier z kisielem, wlać gorącą wodę, ocet jabłkowy i zmiksować na sztywno.

Pianę rozsmarować na cieście i dale piec piec 20 minut w 170C, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, szybkie, wilgotne, aromatyczne ciasto kakaowe truskawkowe z kisielową pianką bezową.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!