19.08.2021

szybkowar-kaczka z kluskami ziemniaczanymi i kapustą czerwoną...

Składniki:
kaczka świeża 2 kg, jabłka 1 sztuka duże, kucharek 1 łyżka, majeranek 3 łyżki, smalec 1 łyżeczka, ząbki czosnku 3 sztuki woda 4 szklanki, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, śliwki suszone bez pestek 100 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki

kapusta czerwona: smalec 1 łyżeczka, jabłka 1 sztuka średnie, cebula 1 sztuka mniejsza, goździki 6 sztuk, cukier 3 łyżki, sól 1 łyżka, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 2 sztuki, kapusta czerwona 1 główka średnia, woda 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki

kluski ziemniaczane: ziemniaki ugotowane 2 kg, mąka ziemniaczana - ile potrzeba, woda wrząca 4 litry, sól 2 łyżki


Kaczkę oczyścić, opłukać, osuszyć, do kaczki włożyć do pełna kawałki jabłek z majerankiem, kucharkiem, wykałaczkami spiąć otwór, na patelni ze smalcem zrumienić kaczkę z każdej strony, pod koniec dodać ząbki pokrojone czosnku.

Kaczkę z tłuszczem z patelni włożyć do szybkowara, dodać śliwki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, po ugotowaniu kaczkę wyjąć n talerz.

Wywar przelać do mniejszego garnka, wsypać pieprz mielony, mąkę i blenderem zmiksować do zagotowania i zagęszczenia sosu.

Na smalcu podsmażyć pokrojone w kostkę obrane jabłko, cebulę, goździki, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, sól.

Kapustę czerwoną drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem i po paru minutach wodę odlać, kapustę dodać do jabłek i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty, na koniec dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty.

Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, w misce wygładzić wierzch i podzielić na cztery części, jedną wyjąć na ziemniaki i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i szybko połączyć na gładką masę.

Formować kulki, spłaszczyć je trochę i palcem do połowy robić dziurki, kłaść do osolonego wrzątku, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty, wyjmować cedzakiem, podawać c kaczką, sosem, kapustą czerwoną - kaczka faszerowana jabłkami, śliwkami suszonymi z szybkowara jest bardzo soczysta, krucha, z kluskami ziemniaczanymi i czerwoną kapustą jest doskonałym daniem........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!