29.08.2021

jogurtowo-śmietankowo-truskawkowy deser na zimno...

Składniki:
biszkopty okrągłe 200 gram, truskawki 50 dag, galaretka agrestowa 1 opakowanie + 2 łyżeczki żelatyny deserowej + gorąca woda 300 ml, jogurt naturalny gęsty 380 gram, galaretka truskawkowa 1 opakowanie + 2 łyżeczki żelatyny deserowej + gorąca woda 300 ml, śmietana 18% 330 gram, galaretka cytrynowa 2 opakowania + gorąca woda 900 ml


Galaretkę agrestową wymieszać w gorącej wodzie i wystudzić, zimną wlać do jogurtu gęstego i rózgą dobrze wymieszać.

Tortownica 24 cm wyłożona folią spożywczą, na dnie rozłożyć biszkopty i wylać masę jogurtową, wygładzić wierzch.

Opłukane truskawki pokroić na plastry i lekko powciskać w masę jogurtową, schować do lodówki.

Galaretkę truskawkową wymieszać w gorącej wodzie i wystudzić, zimną wlać do śmietany gęstej i rózgą dobrze wymieszać, wylać na truskawki, resztę truskawek delikatnie powciskać w masę śmietankową i do lodówki.

Galaretki cytrynowe wymieszać w gorącej wodzie, wystudzić, tężejącą galaretkę wylać na truskawki, zostawić najlepiej na całą noc w lodówce, kroić nożem maczanym w ciepłej wodzie - bardzo prosty, łatwy, tani deser na zimno z jogurtem, śmietaną, truskawkami, galaretkami na biszkoptach........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!