18.07.2021

smaczne kotlety jajeczno-szpinakowe...

Składniki:
jajka 20 sztuk "M", cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, szpinak odmrożony 1 opakowanie, tarta bułka 2 szklanki, jajka 2 sztuki "M", kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba

Jajka ugotować w osolonej wodzie (lepiej się obierają) na twardo, ostudzić w zimnej wodzie.

Na oleju zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem na złoto, dodać odmrożony na sitku szpinak i podsmażać do odparowania płynu mieszając na średnim ogniu, wystudzić.

 

Obrane jajka zetrzeć na kratce do jajek, dodać szpinak, tartą bułkę, jajko, pieprz mielony, paprykę słodką, kucharka i wszystko dobrze, szybko wyrobić i od razu smażyć.

 

Na gorący olej kłaść kotlety nie za grube, lekko na patelni je widelcem spłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony - bardzo smaczne kotlety jajeczno - szpinakowe, doskonale smakują na ciepło z surówkami ale też na zimno z różnymi sosami smakowymi.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!