18.07.2021

lekka zupa kalafiorowa na maśle z makaronem...

Składniki:
woda 3 litry, włoszczyzna młoda 1/2 pęczka zmiksowane, kalafior 1 średni, kucharek 2 łyżki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 2 łyżeczki, masło 2 łyżki, mleko 3.2% 2 szklanki makaron - ile potrzeba

Kalafior wymoczyć w misce z woda z solą aby ewentualne muszki wyszły z kalafiora.

Wodę w garnku zagotować, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu młodą włoszczyznę (będzie zjedzona) z łodygami selera,pietruszki i wsypać do garnka.

Kalafior pokroić na kawałeczki i wsypać do garnka, dodać 2 łyżki masła, gotować 25 minut.

Dodać paprykę ostrą, kucharka, pieprz ziołowy, wlać mleko i tylko zagotować, zdjąć z ognia.

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie i podawać z zupą - bardzo lekka, mało kaloryczna zupa kalafiorowa na maśle z makaronem, zupa jest idealna na upały bo smakuje również w temperaturze pokojowej, nie trzeba jej podawać ciepłej........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!