11.07.2021

smaczne i chrupiące placki ziemniaczane z grzybami...

Składniki:
ziemniaki 2,5 kg, jajka 2 sztuki "L", mąka pszenna 1 szklanka, bułka tarta 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, cebula 1 średnia, ząbki czosnku 3 sztuki

prawdziwki 1 kg, woda 2 szklanki do sparzenia, masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka średnia, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, natka pietruszki 1/2 pęczka



W robocie na tarczy do ziemniaków na placki zetrzeć ziemniaki do miski, zostawić na 20 minut i delikatnie odlać wodę z ziemniaków, dodać startą cebulę z czosnkiem, kucharka, mąkę, tartą bułkę, jajka, paprykę ostrą i wszystko wymieszać.

Od razu smażyć nie duże placki na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, odkładać na talerz.

Prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki średnie, w garnku zalać wodą i tylko zagotować, wylać (wylaną wodę można zamrozić do sosów, bigosu, zupy) grzyby na sito na garnku. Masło stopić na patelni, wsypać pokrojoną cebulę i zeszklić, co jakiś cas zamieszać, wsypać z sita grzyby, sól, pieprz mielony i dusić z 10 minut, wlać śmietanę i na średnim ogniu gotować z 3 minuty.

Placki podać z grzybami i natką pietruszki - bardzo smaczne, chrupiące placki ziemniaczana z grzybami prawdziwkami w śmietanie, doskonałe danie na obiad, na kolację.......SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Anonimowy7/12/2021

    Hej, ten przepis jest świetny.
    Placki się udały.
    W życiu bym nie pomyślała,że dodatek bułki da taki efekt.
    Tu mam zdjęcia i rozgłaszam Twój przepis
    https://uelizki.blogspot.com/search/label/Placki%20ziemniaczane%20z%20blendera
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!