10.07.2021

smaczna, łatwa drożdżówka jabłkowo-śliwkowa z cynamonem

Składniki:
drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, mleko letnie 1 szklanka, masło 5 dag + 1/2 szklanki mleko, mąka tortowa 65 dag, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", śliwki 50 dag, jabłka 6 sztuk, cynamon 5 łyżek, puder cukier - ile potrzeba

Drożdże wymieszać z w misie robota z łyżką cukru, mąki i szklanką mleka letniego, nakryć misę talerzem odstawić na 30 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, dodać resztę mleka letniego z masłem stopionym, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Forma silikonowa 26 cm i keksówka silikonowa 20 cm lub duża forma 35x25 cm, ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić łyżka i nałożyć do form, na wierzch ciasta ułożyć ósemki jabłek ze skórką i połówki śliwek, posypać cynamonem.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, zostawić w formach do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczna, lekka, aromatyczna z dodatkiem jabłek, śliwek i cynamonu, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!