26.07.2021

smaczna, łatwa drożdżówka truskawkowa z kruszonką

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki, cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, suche drożdże 1 opakowanie, cukier wanilinowy 1 opakowanie, masło 5 dag stopione, mleko 120 ml, żółtka 2 sztuki "L", truskawki 50 dag

kruszonka: masło miękkie 100 gram cukier 1/2 szklanki, mąka krupczatka 2 szklanki, puder cukier do posypania

 

Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, cukier wanilinowy, suche drożdże i wymieszać, masło stopić i wlać do masła zimne mleko, wlać do miski, dodać żółtka i mikserem spiralami wyrabiać z 7 minut, misję nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Dwie silikonowe keksówki 22 cm (z miękkimi owocami lepiej upiec w mniejszych formach niż w dużej z obawy o zakalec), wyrośnięte ciasto wyrobić parę razy łyżką i dodać do foremek.

Truskawki opłukane osuszyć na durszlaku, usunąć szypułki i kłaść na wierzch ciasta.

 

Miękkie masło, cukier, krupczatkę palcami wyrobić na kruszonkę, posypać truskawki.

Z foremek ciasta wyjąć na talerz, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo szybka, bardzo łatwa drożdżówka do wykonania, doskonała "baza" do wielu owoców, najlepiej upiec wieczorem i na następny dzień jemy ze smakiem.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!