9.07.2021

pyszna zapiekanka ziemniaczana z jajkami...

Składniki:
ziemniaki 2 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sól ziołowa 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, cebula 4 sztuki średnie, czosnek 1 główka, tymianek 2 łyżki, jajka 10 sztuk "M"

kalafior fioletowy 1 większy, masło 2 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, tarta bułka 1 szklanka

Forma 30x25 cm wysmarowana olejem rzepakowym, na dno formy wsypać obrane i pokrojone w talarki ziemniaki, polać olejem, dodać soli ziołowej i wymieszać, wyrównać wierzch.

Na ziemniaki dodać pokrojone w talarki cebule, pokrojone ząbki czosnku, posypać papryką słodką wymieszaną z ostrą, tymiankiem.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec 40 minut, po tym czasie wbić jajka na ziemniaki jak na sadzone i piec w termoobiegu w 160C z 10 minut, po upieczeniu zostawić na 15 minut na blacie kuchennym i można podawać.

Kalafior fioletowy ugotować w osolonej wodzie, na maśle z olejem zrumienić tartą bułkę i polać nią kalafior - doskonała zapiekanka ziemniaczana z jajkami, danie tzw. jednogarnkowe nie wymaga dużej pracy, danie jest sycące i smakuje z różnymi dodatkami np, fioletowym kalafiorem z tartą bułką.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!