1.07.2021

dorsz czarny z jajkiem, szpinakiem na obiad...

Składniki:
dorsz czarny filety 3 sztuki duże, olej rzepakowy 1/2 litra, mąka pszenna 2 szklanki, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, szpinak 2 pęczki, masło 1 łyżeczka, cebula 1 mała, ząbki czosnku 3 sztuki, sól i pierz do smaku, jajka "M" i masło do smażenia - ile potrzeba, ziemniaki 1 kg, koperek 1 pęczek

Duże filety czarnego dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pociąć na 3-4 porcje każdy filet, panierować w mące pszennej wymieszanej z solą ziołową i pieprzem mielonym.

Filety smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju.

Liście szpinaku opłukać, pokroić na drobno, cebulę pokrojoną z czosnkiem w kosteczkę podsmażyć na maśle, dodać szpinak, sól, pieprz mielony i smażyć do odparowania soku na dużym ogniu mieszając.

Usmażyć na maśle jajka sadzone, posolić do smaku, ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem z posiekanym koperkiem, na rybę położyć porcję szpinaku, jajko sadzone, porcje ziemniaków i można dodać do dania paprykę, posypać koperkiem - Czarny dorsz filety na bardzo smaczny, sycący obiad, podany ze szpinakiem i jajkiem sadzonym to doskonały dodatek do ryby.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!