Składniki:
ziemniaki 3 kg,
jajka 2 sztuki "XL",
mąka pszenna 2-2,5 szklanki,
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki,
olej rzepakowy 4 łyżki,
sól 2 łyżki,
cebula 4 sztuki większe,
ząbki czosnku 5 sztuk,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
majeranek 2 łyżki,
sól i pieprz mielony - ile potrzeba
Ziemniaki obrane zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków lub zetrzeć ręcznie na tarce do ziemniaków.
Ziemniaki starte lecą od razu na położony na garnku durszlak z drobniutką siateczką, ziemniaki starte zostawiam do odcedzenia z soku tak na 40 minut i przekładam z sita do miski, potem ostrożnie wodę z garnka wylewam i białą skrobię z dna garnka dodaję do ziemniaków.
Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajka i połączyć składniki mieszając łyżką dużą na gęstą masę.
Wodę w dużym garnku zagotować z solą, olejem, we wrzątku za każdym razem maczać łyżkę, nabierać porcje ciasta i kłaść do gotującej wody na średnim ogniu.
Po wypłynięciu na wierzch klusek gotować z 4 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować kluski na talerz.
Na oleju rzepakowym usmażyć pokrojone cebule, ząbki czosnku pokrojone, pod koniec wsypać sól, pieprz mielony, majeranek i zdjąć z ognia - bardzo smaczne, łatwe, sycące kluski z surowych ziemniaków, z okrasą z cebuli smakują wybornie ale też i do sosów , kapusty kiszonej zasmażanej pasują doskonale.........SMACZNEGO!!!
pyszne!!!! lubię takie
OdpowiedzUsuń