2.07.2021

pyszne kluski z surowych ziemniaków...

Składniki:
ziemniaki 3 kg, jajka 2 sztuki "XL", mąka pszenna 2-2,5 szklanki, mąka ziemniaczana 3/4 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki, sól 2 łyżki, cebula 4 sztuki większe, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, majeranek 2 łyżki, sól i pieprz mielony - ile potrzeba

Ziemniaki obrane zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków lub zetrzeć ręcznie na tarce do ziemniaków.

Ziemniaki starte lecą od razu na położony na garnku durszlak z drobniutką siateczką, ziemniaki starte zostawiam do odcedzenia z soku tak na 40 minut i przekładam z sita do miski, potem ostrożnie wodę z garnka wylewam i białą skrobię z dna garnka dodaję do ziemniaków.

Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajka i połączyć składniki mieszając łyżką dużą na gęstą masę.

Wodę w dużym garnku zagotować z solą, olejem, we wrzątku za każdym razem maczać łyżkę, nabierać porcje ciasta i kłaść do gotującej wody na średnim ogniu.

Po wypłynięciu na wierzch klusek gotować z 4 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować kluski na talerz.

Na oleju rzepakowym usmażyć pokrojone cebule, ząbki czosnku pokrojone, pod koniec wsypać sól, pieprz mielony, majeranek i zdjąć z ognia - bardzo smaczne, łatwe, sycące kluski z surowych ziemniaków, z okrasą z cebuli smakują wybornie ale też i do sosów , kapusty kiszonej zasmażanej pasują doskonale.........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!