4.06.2021

wianek drożdżowy z marmoladą...

Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 szklanka, olejek rumowy 2 krople, sól 1 szczypta, jajka 3 sztuki "L", mąka tortowa 70 dag, marmolada 500 gram, woda do posmarowania 1/2 szklanki, puder cukier - ile potrzeba

Do misy robota wkruszyć drożdże, wymieszać z letnim mlekiem, łyżką cukru, mąki i zostawić do podrośnięcia na 30 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajka, wlać resztę mleka z olejem, olejek rumowy i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, (zostawiłam kawałek ciasta do małej keksówki) posmarować dżemem, zwinąć w roladę, włożyć do formy silikonowej 26 cm z kominkiem, posmarować wodą, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczny wianek drożdżowy z nadzieniem dżemowym, idealne ciasto na śniadanie do kawy, na podwieczorek.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!