1.06.2021

małe ptysie z budyniem waniliowo-czekoladowym...

Składniki:
ptysie: woda 1 szklanka, margaryna 125 gram, mąka tortowa 1 szklanka, jajka 5 sztuk "M"

krem budyniowy: mleko 400ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, budyń czekoladowy 1 opakowanie, cukier 4 łyżki, margaryna 200 gram

cukier puder do posypania

W garnku gotować wodę z margaryną, na roztopioną margarynę wsypać mąkę i szybko mieszać cały czas aby masa się nie przypaliła, gdy masa jest zbita zdjąć garnek z ognia i wystudzić dobrze.

Do zimnej masy dodać jajka i mikserem utrzeć na gładką, gęstą masę, masę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę z papierem do pieczenia nie duże porcje w odstępach od siebie.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 30 minut, upieczone ptysie dobrze wystudzić.

krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka, cukier zagotować i wlać budynie wymieszane w reszcie mleka, mieszać do zagęszczenia i dobrze wystudzić.

Miękką margarynę utrzeć mikserem do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do całkowitego jego wykorzystania.

Krem nałożyć do worka cukierniczego z długą końcówką do nadziewania i nadziewać wszystkie ptysie, przed podaniem posypać cukrem pudrem - bardzo pyszne małe ptysie nadziane kremem budyniowym, ptysie są chrupiące, delikatne, jedyna wada to szybko znikają z talerza.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!