11.06.2021

smażony na patelni świeży karaś...

Składniki:
ryba karaś świeża 4 sztuki większe, cytryna 1 sztuka, olej rzepakowy 1/2 litra, mąka pszenna 3/4 szklanki, tarta bułka 3/4 szklanki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, sól czosnkowa 2 łyżeczki

Z ryby usunąć skrobiąc łuski (ja rybę wkładam do dużej reklamówki i bardzo ostrym nożem usuwam łuski), po usunięciu wnętrzności odcinam głowę, rybę dobrze opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.

Na talerzu wymieszać mąkę pszenną z tartą bułką, pieprzem czarnym mielonym, solą czosnkową, rybę skropić cytryną i obtaczać dobrze z każdej strony i kłaść na mocno gorący olej na patelni.

Smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu, ryba jest doskonała na ciepło na obiad lub na zimno do pieczywa - świeża ryba karaś jest bardzo smaczna i zdrowa, po wypatroszeniu odcięte głowy zostaną wykorzystane do zupy "zobacz TUTAJ" , reszta ryby usmażona na patelni.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!