14.06.2021

delikatny rosołek z karasia...

Składniki:
głowy z karasi i inne kawałki 4 sztuki większe, woda 1,5 litra, ziemniaki 5 sztuk średnie, włoszczyzna mrożona około 1 szklanki, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, sól czosnkowa 1 łyżka, koperek 1/2 pęczka

Oczyszczone, opłukane głowy z karasi, ogonki, płetwy (w nich jest dużo żelatyny) włożyć do garnka, dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę (u mnie moja młoda włoszczyzna mrożona), pokrojone w kostkę ziemniaki obrane, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować.

 

Następnie na małym ogniu gotować z 25 minut, wyjąć z wywaru kawałki ryby na talerz.

 

Do wywaru dodać obrane mięsko z kawałków ryby, pieprz czarny mielony, sól czosnkową, posiekany koperek, po zagotowaniu zdjąć od razu z ognia - delikatny, lekki, mało kaloryczny rosołek z karasia,wykorzystałam oczyszczone głowy karasi, rosołek jest bardzo smaczny........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!