28.06.2021

nocna-leniwa łatwa drożdżówka z aronią...

Składniki:
wg podanej kolejności do miski: drożdże świeże pokruszone 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "L" roztrzepane, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 2 szklanki, mąka tortowa70 dag, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie

nadzienie: aronia świeża 3 kg, woda 5 litrów, cukier 1/2 kg, kisiel 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba

Składniki wg podanej kolejności w składnikach = po dodaniu do miski wszystkich składników NIE MIESZAMY, tylko nakryć talerzem miskę i zostawić na blacie kuchennym ciasto na całą noc.

Owoce aronii opłukać, zalać wodą, wsypać cukier i gotować z 20 minut na mniejszym ogniu pod przykryciem, po wystudzeniu kompot przelać na durszlak do nowego garnka, durszlak z owocami postawić na misce, owoce przecierać dużą łyżką, mus wymieszać z kisielem wiśniowym.

Ciasto w misce wymieszać dużą łyżką do gładkiego, luźnego ciasta, forma do pieczenia 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, na wierzch wyłożyć aronię z kisielem.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie ciasto wystudzić aby aronia z kisielem stężała, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - Drożdżówka bez wyrastania drożdży i długiego wyrabiania ciasta, wszystkie składniki dodajemy wg podanej kolejności i jest po nocy stania gotowa do pieczenia drożdżówka, dodatki różne można dodawać..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!