29.05.2021

pyszne ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z truskawkami, kruszonką...

Składniki:
drożdże suche 7 gram opakowanie, mąka tortowa 60 dag, cukier 1 szklanka, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1,5 szklanki, palma stopiona 100 gram, truskawki 70 dag

kruszonka: mąka krupczatka 1 szklanka, mąka tortowa 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, palma miękka 15 dag

Do misy robota wsypać mąkę, suche drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy łyżką wymieszać, wlać letnie mleko, letnią palmę stopioną i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto.

Trzy formy silikonowe 20 cm, ciasto wyłożyć do form, poukładać połówki truskawek (jeśli są duże), nakryć ręcznikiem i zostawić na godzinę.

Na kruszonkę palcami utrzeć z podanych składników kruszonkę i posypać kruszonką truskawki.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, w formach ciasta wystudzić - ciasto drożdżowe na suchych drożdżach jest szybko wykonane, puszyste, lekkie i jest idealną bazą do wielu owoców........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!