15.06.2021

łatwe ciasto drożdżowe ze śliwkami...

Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mąka tortowa 60 dag, jajka 1 sztuka "L", żółtka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1,5 szklanki, masło stopione 5 dag, śliwki 1 kg

Stopić masło, wystudzić na letnie, mleko podgrzać na letnie, do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wsypać mąkę, wbić jajko i żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól, wlać mleko, masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.

Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i rozłożyć do 3-ech silikonowych keksówek 20cm, na wierzch powciskać połówki umytych śliwek bez pestek.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, łatwe, tanie ciasto drożdżowe ze śliwkami, jest bardzo delikatne, lekkie smakuje jak chałka........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!