7.05.2021

aromatyczna zupa grzybowa z prawdziwków z makaronem...

Składniki:
cebula 2 sztuki, smalec 2 łyżki, prawdziwki świeże 1 kg, woda 3 litry, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, śmietana 18% 200 gram, woda 1 szklanka, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, przyprawa wpłynie 1 łyżka, natka pietruszki 1 pęczek, makaron - ile potrzeba

Oczyszczone prawdziwki pokroić na większe kawałki, wsypać do garnka i zalać nie dużą ilością wody, po zagotowaniu wylać na durszlak i przepłukać zimną wodą, tak piasek z grzybów zniknie.

W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby z durszlaka i podsmażać na średnim ogniu wszystko z 10 minut co jakiś cza zamieszać.

Wlać wodę, dodać kucharka, ziele angielskie, liść laurowy i gotować z 30 minut na mniejszym ogniu.

Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać pieprz mielony czarny, przyprawę w płynie, posiekaną natką pietruszki, podawać z makaronem - pyszna zupa grzybowa z prawdziwków z makaronem jest naszą ulubioną zupą sezonową gdy jest wysyp polskich grzybów........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!