12.05.2021

ciasto kruche z dżemem kisielowym...

Składniki:
palma 250 gram, cukier 1/2 szklanki, aromat rumowy 2 krople, jajko 1 sztuka "L", proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 2 szklanki, dżem 500 gram, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba

Zimny tłuszcz, mąkę pszenną z krupczatką, cukier, jajko, proszek do pieczenia, aromat rumowy posiekać siekaczką do ciasta kruchego lub nożem, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 40 minut, po wyjęciu 3/4 ciasta na papierze do pieczenia rozwałkować na prostokąt, papier z ciastem włożyć do formy 25x25 cm, nakłuć widelcem po całości i podpiec 20 minut w 190C, grzanie góra/dół.

Z reszty ciasta zrobić paski do ułożenia na dżemie.

Dżem kupny (mój domowy wieloowocowy rzadki) można rozmieszać z 1/2 szklanki wody i wymieszać z kisielem, wylać na podpieczone ciasto, ułożyć paski po skosie i piec dalej 40 minut w 180C, grzanie góra/dół.

W formie ciasto dobrze wystudzić, aby dżem stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem - doskonałe ciasto kruche do wykorzystania dżemów, które są rzadkie, po dodaniu kisielu dżem gęstnieje i jest pyszny w cieście kruchym.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!