29.04.2021

pyszna, łatwa drożdżówka śliwkowo-malinowa...

Składniki:
drożdże świeże 7 dag, cukier 1 szklanka, jajka 7 sztuk "L", cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1,5 szklanki, masło stopione 100 gram, mąka tortowa 50 dag, sól 1 szczypta, śliwki 50 dag, maliny 250 gram, puder cukier - ile potrzeba

Świeże drożdże pokruszyć do miski, od razu dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy i mikserem dokładnie ubić składniki do białości z 3 minuty.

Dodać do drożdży letnie mleko ze stopionym masłem, wsypać przesianą mąkę tortową z solą i mikserem spiralami połączyć składniki z 3 minuty, ciasto ma być nie za gęste, nakryć talerzem miskę i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i nałożyć do trzech keksówek silikonowych (lub 1 forma 35x25 cm), na wierzch ciasta dodać połówki śliwek i maliny.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 45 minut, w foremkach ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest bardzo łatwa, bardzo smaczna i jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!