10.04.2021

drożdżowe ciasto cynamonowo-śliwkowe...

Składniki:

drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, sól 1 szczypta, mąka tortowa 60 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1,5 szklanki, masło stopione letnie 100 gram, cynamon 3 łyżki, śliwki 1 kg, czekolada mleczna 200 gram


Świeże drożdże pokruszyć i wymieszać w misie robota z łyżką cukru, mąki, 1 szklanką letniego mleka i zostawić na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.

Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, sól, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko i hakiem robota wyrabiać ciasto z 5 minut.

Do ciasta wlać stopiony letni tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 5 minut, misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do keksówek silikonowych 20 cm (lub 1 forma 35x25 cm), ciasto posypać cynamonem, powkładać połówki śliwek.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, czekoladę stopić w kąpieli wodnej i polać gorącą ciasto, w foremkach ciasto wystudzić - bardzo smaczna, delikatna, puszysta drożdżówka z cynamonem i śliwkami, idealne ciasto na każdą okazję........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!