8.04.2021

soczysty, chrupiący kotlet schabowy...

Składniki:

mąka krupczatka 6 łyżek, tarta bułka 3/4 szklanki, mąka pszenna 1/2 szklanki

jajka 3 sztuki "L", pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżeczka

kotlety schabowe bez kości 4 sztuki, smalec 3/4 kostki, ziemniaki ugotowane 1 kg, fasolka szparagowa 1/2 kg, koperek 1 pęczek


Kotlet schabowy bez kości grubości z 3 cm włożyć do woreczka i na desce dobrze rozbić tłuczkiem na kotlet z 1 cm grubości.

Mąkę pszenną, krupczatkę, tartą bułkę wymieszać w misce, jajka, sól czosnkową, pieprz mielony czarny, olej rzepakowy w misce dokładnie roztrzepać widelcem.

Kotlety włożyć do jajek, dobrze wymieszać w jajku i zostawić na 1 godzinę w lodówce.

Smalec dobrze rozgrzać na patelni, kotlet wyjąć z masy jajecznej i z każdej strony obtoczyć w panierce, kłaść na gorący smalec i smażyć na średnim ogniu na rumiane kotlety z każdej strony.

Fasolkę szparagową świeżą lub mrożoną ugotować w osolonej wodzie, ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, posypać posiekanym koperkiem na talerzu - bardzo smaczny i chrupiący kotlet schabowy na obiad podany z ziemniakami i fasolką szparagową, kotlet smakuje też na zimno do pieczywa........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!