Składniki:
łopatka mielona 1 kg,
jajka 2 sztuki "M",
pieprz mielony 1 łyżeczka,
sól czosnkowa 1 łyżeczka,
tarta bułka 4-5 łyżek,
smalec 1/2 kostki,
kostka rosołowa 2 sztuki,
woda 5 szklanek
boczek wędzony 20 dag,
cebula 1 sztuka,
ogórek kiszony 1 sztuka,
musztarda sarepska
mąka pszenna 1 szklanka-do obsypania i reszta do sosu,
śmietana 12% 100 gram,
woda 1 szklanka,
pieprz mielony 1 łyżeczka
Mielone mięso włożyć do miski, dodać jajka, pieprz mielony, bułkę tartą, sól czosnkową i kilka minut ręką dobrze wyrabiać na kleistą masę.
Pokroić na kawałeczki boczek wędzony, kiszony ogórek, cebulę, dłonie posmarować olejem, sporą porcję mięsa na dłoni rozpłaszczyć, dodać po kawałku boczku, ogórka, cebuli, 1/2 łyżeczki musztardy, uformować owalne zrazy.
Zrazy obtaczać w mące pszennej, kłaść na gorący smalec w garnku i z każdej strony mocno zrumienić, dolać wody, dodać kostkę rosołową i pod przykryciem na mniejszym ogniu gotować z 30 minut.
Zrazy wyjąć z garnka na talerz, wsypać pieprz mielony, śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do wywaru i mieszać do zagęszczenia sosu - bardzo smaczna i łatwa do przygotowania odmiana zrazów, tym razem z mięsa mielonego z wieprzowej wieprzowej........SMACZNEGO!!!
Super post! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga i Instagrama
wwww.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
apetyczne
OdpowiedzUsuń