5.03.2021

golonki wieprzowe z szybkowara z młodą kapustą...

Składniki:

golonki wieprzowe 2 sztuki średnie, biodrówka 80 dag, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, woda 3 szklanki

kapusta młoda 3 główki większe, sok pomidorowy 1/2 litra, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki


Biodrówka będzie dodana do kapusty, golonki wieprzowe również będą podane z kapustą, danie jest bardzo sycące.

Golonki i biodrówkę wymieszać z przyprawą do wieprzowiny, schować do lodówki na całą noc.

W szybkowarze na smalcu zrumienić golonki z każdej strony, dodać biodrówkę, ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 55 minut na średnim ogniu.

Młodą kapustę drobno pokroić, wsypać do garnka, wlać wywar z golonek, sok pomidorowy (u mnie domowy lub kupny), obrane mięso z biodrówki, gotować z 20 minut, wsypać mąkę, koperek i szybko łyżką wymieszać do zagęszczenia kapusty, kapustę podajemy również samą do pieczywa jak bigosik - bardzo smaczne, soczyste, kruche, aromatyczne golonki i biodrówka z szybkowara, podane z młodą kapustą........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!