4.03.2021

pyszne, domowe słoikowe mięso do pieczywa...

Składniki:

łopatka wieprzowa bez kości 1 kg , słonina zmielona 30 dag, kolendra 1 łyżeczka, pieprz kolorowy 1 łyżka, papryka suszona w płatkach 1 łyżka, czosnek suszony 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, sól peklowa 2 łyżeczki, żelatyna 1 łyżka, sól 1 łyżka, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, liście laurowe do słoika, ziele angielskie do słoika


Łopatkę wieprzową opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałeczki, wsypać do miski.

Do mięsa wsypać sól peklową, w moździerzu utłuc pieprz kolorowy z kolendrą, wsypać do mięsa, dodać paprykę, pieprz ziołowy, czosnek.

Do mięsa dodać zmieloną słoninę, żelatynę, cukier, wlać wodę i bardzo dobrze ręką wyrabiać z 10 minut, masa musi być szklisto-kleista, schować do lodówki na całą noc.

4 słoiki 0,75 litra wyparzyć, do każdego słoika na dno wsypać ziele angielskie i liście laurowe.

Do każdego słoika do pełna porcjami nakładać mięso, ubijać łyżeczką, aby masa nie była za luźna w słoiku.

Do dużego wysokiego garnka włożyć ściereczkę kuchenną, włożyć mocno zakręcone słoiki, wodę wlać do zakrycia słoików, przykryć garnek pokrywką i po zagotowaniu wody gotować z 90 minut na średnim ogniu pod przykryciem, w garnku słoiki wystudzić.

Jest i trochę smalczyku i sporo galaretki w każdym słoiku, w lodówce do 3 tygodni mogą stać po 1 pasteryzacji, ale i tak szybciej są zjedzone - domowe, pyszne mięso słoikowe jest idealne do pieczywa, wiemy, co mamy w słoiku i co jemy, nasze ulubione słoiki........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!