28.02.2021

sos pieczarkowy z jajkami na obiad...

Składniki:

jajka 10 sztuk "M", masło 2 łyżki, cebula 2 sztuki średnie, cukier 1/2 łyżeczki, pieczarki 50 dag, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 100 gram, woda 3/4 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, koperek 1 pęczek-trochę do posypania zostawić, ziemniaki 1 kg


Cebule pokrojone w kostkę w garnku na maśle zrumienić, wsypać obrane i pokrojone cienko w pół talarki pieczarki, smażyć na większym ogniu parę razy mieszając.

Następnie wlać wodę, dodać kostkę rosołową, pieprz mielony i gotować z 3 minuty.

Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do pieczarek, mieszać do zagęszczenia sosu, zdjąć z ognia i wsypać posiekany koperek.

Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić na połówki, podawać z sosem, ziemniakami ugotowanymi tłuczonymi, surówką - bardzo smaczny sos pieczarkowy, jest prosty, szybki do ugotowania i podany z jajkami smakuje idealnie......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!