5.02.2021

pyszne udka kurczaka w sosie szpinakowym...

Składniki:

udka kurczaka 2 sztuki duże, woda do gotowania 1 litr, masło klarowane 2 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka

sos szpinakowy: masło klarowane 2 łyżki, cebula 1 sztuka mała, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 1 łyżeczka, szpinak mrożony 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana 12% 200 gram, mąka pszenna 2-3 łyżki



Duże udka kurczaka podgotować w wodzie z 30 minut (wodę wykorzystać do zupy)wyjąć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą czosnkową, pieprzem mielonym, papryką słodką i smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym.

W garnku na maśle klarowanym zeszklić pokrojoną cebulę i ząbki czosnku z cukrem, dodać odmrożony szpinak (mam swój mrożony w liściach cały), dodać kostkę rosołowa, smażyć z 5 minut mieszając.

Na koniec dodać śmietanę słodką, wsypać mąkę i blenderem zmiksować, sos gotowy, podać z ziemniakami i surówką wg uznania - bardzo smaczne, szybkie danie obiadowe, udka kurczaka smażone podane z sosem szpinakowym smakują wyśmienicie........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!