9.02.2021

pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem...

Składniki:

drożdże świeże 8 dag, cukier 1 szklanka, mleko letnie 2 szklanki, mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, żółtka 4 sztuki "L", jajko 1 sztuka "L", olejek rumowy 4 krople, masło 100 gram stopione,letnie, rabarbar 80 dag, cukier 4 łyżki, cynamon 3 łyżki, cukier puder - ile potrzeba



Drożdże świeże rozetrzeć w misie robota z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30 minut.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól. cukier, dodać jajko i żółtka, wlać letnie mleko, aromat rumowy, stopioneletnie masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia.

Forma z papierem do pieczenia 35x25 cm, wyrośnięte ciasto łyżką parę razy wyrobić i przełożyć do formy.

Rabarbar obrany pokroić na kawałeczki i rozsypać na cieście, dłonią przycisnąć w ciasto, posypać cukrem i cynamonem, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczne, puszyste, lekkie, aromatyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, upiec wieczorem i na następny dzień jest doskonałe........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!