3.02.2021

pyszne placki mocno jabłkowe...

Składniki:

jajka 2 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko 3,2% około 3/4-1 litr, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłka szara reneta 3 sztuki duże, olej rzepakowy 1/2 litra, cukier puder - ile potrzeba



Mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, sól, mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i w misce dokładnie mikserem ubić na ciasto o dość rzadkiej konsystencji.

Obrane jabłka szara reneta zetrzeć w plasterki na tarce do ogórków, dodać do ciasta i łyżką wymieszać wszystko.

Olej rzepakowy rozgrzać na patelni, łyżką dużą nakładać porcje placków, na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony, podawać posypane pudrem cukrem - bardzo szybkie, łatwe, smaczne placki ze startymi jabłkami, placki są bardzo delikatne, aromatyczne i smakują również na zimno.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!