6.01.2021

zupa z kapusty na maśle...

Składniki:

marchew 3 sztuki średnie, seler 1 sztuka mniejsza, pietruszka 2 sztuki średnie, por 1 duży, ziemniaki 8 sztuk średnie, kapusta biała 1 główka mała, woda 4 litry, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, masło 2 łyżki, liście selera 1 szklanka mrożone



Marchew, seler, pietruszkę, por, ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą i zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować z 20 minut na średnim ogniu.

Białą kapustę drobno pokroić i wsypać do warzyw, dodać masło, pieprz ziołowy, kucharka, paprykę ostrą i gotować na średnim ogniu z 12 minut.

Na koniec wsypać liście selera (mam zamrożone od młodych selerów) lub natki pietruszki - pyszna, aromatyczna, lekko strawna zupa z ze słodkiej kapusty białej z warzywami, zupa jest bardzo sycąca.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!