16.01.2021

leniwa, nocna drożdżówka z jabłkiem, żurawiną...

Składniki:

Składniki temperatura pokojowa = drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", mleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, żurawina świeża mrożona 2 szklanki + 2 łyżki cukru, jabłka 5 sztuk średnie, cukier puder - ile potrzeba



Do miski dodawać składniki wg podanej kolejności w przepisie - do miski wyspać pokruszone drożdże świeże, cukier, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej rzepakowy, wsypać mąkę, sól i BEZ MIESZANIA miskę nakryć talerzem i zostawić na cała noc na blacie kuchennym.

Świeżą, zamrożoną żurawinę zalać wodą do przykrycia i gotować z cukrem z 10 minut, odsączyć na sitku, sok jest dobry do herbaty.

Rano mikserem spiralami wyrobić gładkie ciasto z 2 minuty, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzch poukładać jabłka ze skórką pokrojona na kawałeczki, rozsypać żurawinę.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - leniwa, nocna drożdżówka jest bardzo łatwa bez wyrabiania ciasta drożdżowego, ciasto jest zwarte, puszyste, smaczne.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!