19.01.2021

pomidorowa zupa z pulpetami, makaronem,parmezanem...

Składniki:

włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 2 litry, mielone drobiowe 60 dag, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka "L", pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, kasza manna 3 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron świderki suchy 2 szklanki, sól ziołowa 1 łyżka, parmezan starty - ile potrzeba



Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu (rozdrobniona włoszczyzna jest zjedzona w zupie zwłaszcza przez dzieci) wsypać do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, wsypać sól ziołową i gotować z 14 minut na średnim ogniu.

Mielone z drobiu wyrobić na kleistą masę z pokrojoną cebulą, jajkiem, pieprzem mielonym kucharkiem, kaszą manną, formować nie duże pulpety zwilżonymi dłońmi, obtaczać w mące i wkładać do gotującej się zupy.

Wlać sok pomidorowy, zagotować, wsypać makaron świderki, paprykę ostrą i gotować z 10 minut, na talerzu posypać parmezanem - bardzo szybka, łatwa, smaczna, sycąca, pożywna zupa pomidorowa z pulpetami, makaronem, parmezanem...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!