9.01.2021

drożdżowe ciasto z jabłkami, kruszonką...

Składniki:


drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, aromat rumowy 3 krople, masło 100 gram stopione, żółtka 3 + 1 jajko "L", jabłka szara reneta 6 sztuk średnie   

kruszonka: mąka tortowa 150 gram, cukier 100 gram, masło 100-125 gram miękkie



Świeże drożdże w misce wymieszać z letnim mlekiem 1/2 szklanki, 1 łyżką cukru i mąki, zostawić przykryte talerzem ba 30 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę przesianą,sól, resztę cukru, wlać resztę mleka, stopione masło, aromat rumowy, dodać żółtka i całe jajko i spiralami miksera wyrobić z 7 minut nie za gęste ciasto, przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia około 1 godzinę.

Formy silikonowe 36 cm z kominkiem (mąż do pracy zabiera) i keksówka 22 cm, ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form.

Na cieście poukładać obrane kawałki jabłek, posypać kruszonką (składniki na kruszonkę wyrobić palcami lub mikserem), piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut, do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie, łatwe do upieczenia ciasto drożdżowe z kwaskowatymi jabłkami, idealne na deser..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!