13.01.2021

babka ucierana z kakao...

Składniki:


jajka 6 sztuk "L", margaryna 200 gram miękka, cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 4 krople, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, mleko 6 łyżek  

polewa: czekolada gorzka 100 gram, mleko 7 łyżek, posypka kolorowa - ile potrzeba



Składniki temperatura pokojowa = do naczynia wbić jajka, dodać miękiki tłuszcz, wsypać cukier i mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do białości z 3 minuty, masa będzie grudkowata.

Do masy wsypać proszek do pieczenia, mąkę tortową, dodać aromat waniliowy i połączyć składniki na dość gęstą, gładką masę.

Niska forma silikonowa z kominkiem 26 cm , do formy wyłożyć 3/4 ciasta jasnego, do reszty wsypać kakao, wlać 6 łyżek mleka i mikserem połączyć składniki.

Masę ciemną wyłożyć na jasne ciasto i widelcem wmieszać w ciasto.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut do suchego patyczka.

Czekoladę stopić na bardzo małym ogniu z mlekiem i mieszać do stopienia czekolady, polać upieczone ciasto, posypać kolorową posypką - bardzo łatwa, szybka, nie droga babka z dodatkiem kakao, jest idealnym deserem nie tylko na świąteczne dni........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!