17.12.2020

wiśniowy jogurtowy sernik pieczony...

Składniki:

jajka 6 sztuk "M", cukier 1/2 szklanki, jogurt gęsty wiśniowy 3 opakowania (1-380 gram) duże, budyń waniliowy 2 opakowania, herbatniki 200 gram, galaretka wiśniowa 3 opakowania, wiśnie w cukrze w syropie 200 gram puszka



Składniki o temperaturze pokojowej = jajka ubić mikserem z cukrem do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.

Do masy jajecznej dodać jogurty gęste owocowe, wsypać budynie i mikserem krótko połączyć składniki.

Tortownice 18 cm z papierem do pieczenia lub jedna duża 26 cm, do form wsypać pokruszone herbatniki, wylać masę sernikową do każdej formy, delikatnie wygładzić wierzch ciasta, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut do suchego patyczka, w formie serniki dobrze wystudzić.

Na wierzch serników rozłożyć wiśnie w cukrze w syropie, galaretki rozmieszać w 1400 ml gorącej wody i prawie tężejące wylać na serniki, schować do lodówki na całą noc - sernik na bazie jogurtów gęstych owocowych z dodatkiem byniu jest bardzo smaczny, delikatny, aromatyczny.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!