15.12.2020

soczyste kotlety mielone ...

Składniki:

mielone wieprzowo-wołowe 60 dag, jajka 1 sztuka "L", bułka pszenna 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka średnia, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1 kostka, tarta bułka - ile potrzeba, pieczarki 50 dag, cebula 1 sztuka duża 1/2 łyżeczki cukier, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki



Mięso mielone dokładnie w misce ręką wyrobić z bułką odciśniętą z wody, kucharkiem, pieprzem mielonym, jajkiem, tartą bułką, pokrojoną drono cebulą.


Kotlety formować zwilżonymi dłońmi na ok. 2 cm grubości, obtaczać w tartej bułce i na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.

Pieczarki obrać, pokroić w kawałki, cebulę drobno pokrojoną podsmażyć z cukrem na smalcu na złocisto, dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu do odparowania wody, na koniec dodać soli i pieprzu.

Kotlety podać z pieczarkami, tłuczonymi ziemniakami i surówką, u mnie zasmażana młoda kapusta - szybkie danie obiadowe, kotlety mielone zawsze sa smacznym daniem obiadowym na ciepło lub na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!