17.12.2020

szybkowar- gołąbki mięsno-ryżowe...

Składniki:

kapusta 1 główka nie za zbita główka, mielone mięso wieprzowo-wołowe 60 dag, ryż ugotowany 2 woreczki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do wieprzowiwny 1 opakowanie, jajka 2 sztuki "L", cebula podsmażona 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 7 szklanek, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie, 4 sztuki, przecier pomidorowy 190 gram słoiczek, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, woda 3/4 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka



Z kapusty wyciąć głąb i we wrzątku sparzać liście ściągając je z główki, z wystudzonych liści ścinać gruby nerw.

Mielone mięso dobrze wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, przyprawą do wieprzowiny, cebulą podsmażoną na oleju, na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i ciasno zawijać.

Na dnie szybkowara rozłożyć sitko rozkładane (ochrona przed przypaleniem się gołąbków na dnie) i układać na nim gołąbki, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, w szybkowarze zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Zimne gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia, wsypać posiekaną natkę pietruszki. - gołąbki z szybkowara są mega delikatne, aromatyczne, smaczne, w szybkowarze najlepiej je zrobić wieczorem i zostawić do dobrego wystudzenia, przy wyjmowaniu nie rozlecą się, z wywaru przygotować sos.....SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!