23.12.2020

groch z kiszoną kapustą na oleju...

Składniki:

kiszona kapusta 3/4 kg średnio kwaśna, cukier 1 łyżka, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, olej rzepakowy 4 łyżki

groch łuskany 50 dag, kostka rosołowa 2 sztuki kminek ziarna i mielony 1 łyżka, gałka muszkatołowa 3/4 łyżeczki, imbir mielony 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka

mąka pszenna 6 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba



Kiszoną kapustę (jeśli jest mocno kwaśna to wypłukać w zimnej wodzie raz) pokroić drobniej, w garnku zalać wodą do przykrycia kapusty, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cukier, olej rzepakowy i gotować do miękkości kapusty.

Groch łuskany moczony całą noc w garnku, jeśli trzeba to dolać wody i mieszając co jakiś czas gotować z kostką rosołową pod przykryciem z 25 minut.

Z kapusty nadmiar wody odlać, dodać ugotowany groch z wodą, kminek (mam taki mix w słoiczku:kminek ziarenka wymieszany z kminkiem zmielonym), gałka muszkatołowa, imbir, pieprz mielony, zamieszać i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu, zamieszać aby się nie przypaliło dno garnka.

Mąkę pszenną wsypać na rozgrzaną suchą patelnie i mieszać z 1 minutę (mąka wchłonie mniej tłuszczu), dolać olej rzepakowy tyle aby powstała zasmażka, podsmażać z 1 minutę mieszając i od razu dodać do grochu z kapustą dobrze mieszając do zagęszczenia, zdjąć z ognia - groch z kiszoną kapustą to wyśmienite postne danie na Wigilię, nam również taki groch z kapustą smakuje cało rocznie np. do gotowanej golonki wieprzowej czy golonki indyczej, smakuje na ciepo i na zimno.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!