Składniki:
golonki indycze 3 sztuki=1 kg,
cebula 1 sztuka większa, woda 5 szklanek
marynata: olej rzepakowy 3/4 szklanki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
kolendra ziarenka 1 łyżeczka,
czosnek z praski wyciśnięty 4 ząbki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
imbir mielony 1 łyżeczka,
tymianek suszony 1 łyżka
Marynata: olej rzepakowy, papryka ostra, kolendra ziarenka, pieprz mielony czarny, kucharek, czosnek z praski wyciśnięty, sok z cytryny, imbir mielony, tymianek suszony - wszystko wymieszać.
Golonki indycze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do marynaty i mocno natrzeć, schować do lodówki na całą noc.
Golonki z marynatą zrumienić w garnku szybkowara z każdej strony z pokrojoną w kostkę cebulą, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, z wywaru można przygotować sos z dodatkiem mąki, śmietany, podać z ziemniakami i np. grochem z kapustą - golonki indycze marynowane całą noc w lodówce są bardzo aromatyczne i soczyste, w szybkowarze przygotowane są bardzo szybko gotowe.........SMACZNEGO!!!
smacznie!
OdpowiedzUsuń