9.06.2020

z marmoladą, śliwkami drożdżowe ciasto...

Składniki:

drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 2 szklanki, cukier 1 szklanka, margaryna 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, marmolada 250 gram, śliwki 60 dag

kruszonka: mąka tortowa 150 gram cukier 100 gram, margaryna miękka 125 gram


Do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1 szklankę letniego mleka, wsypać 1 łyżkę mąki i cukru, wymieszać, zostawić pod przykryciem na 30 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę, cukier wanilinowy, sól, dodać resztę cukru, mleka, wlać stopiony letni tłuszcz, dodać jajka i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto.

Wyrobione ciasto zostawić w misie przykryte talerzem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Blacha 24x20 cm i keksówka z papierem do pieczenia silikonowa. ciasto wyrośnięte wyłożyć do form, poukładać śliwki i rozsmarować marmoladę.

Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę, posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i marmoladą z winogron, najle[piej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!