Składniki:
paluszki solone 100 gram opakowanie,
mąka pszenna 3 łyżki,
kotlety schabowe bez kości 5 sztuk,
jajka 2 sztuki "L",
tymianek 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 1 łyżeczka,
smalec 15 dag
mizeria: ogórki zielone 3 sztuki,
cukier 1 łyżka,
sól 3/4 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
jogurt naturalny 380 gram
Opakowanie paluszków wsypać do rozdrabniacza i dobrze je zmiksować, wysypać na talerz i wymieszać z mąką.
Kotlety schabowe bez kości rozbić tłuczkiem, każdy kotlet maczać w roztrzepanych jajkach z pieprzem mielonym tymiankiem, olejem-panierka lepiej się trzyma przy smażeniu, obtaczać w panierce.
Na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony kotlety, następnie pod przykryciem dusić z 5 minut, bez przykrycia 3 minuty na większym ogniu.
Ogórki zielone obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, wsypać cukier, sól, pieprz mielony, wlać ocet jabłkowy i jogurt, wszystko wymieszać.
Kotlety podać z ziemniakami, mizerią - panierka z paluszków solonych jest smaczna alternatywa dla tartej bułki jeśli jej zabraknie a mają być kotlety schabowe........SMACZNEGO!!!
Muszę wypróbować, na pewno są smaczne! :)
OdpowiedzUsuńPolecam, panierka jest chrupiąca..
UsuńCiekawa panierka a kotlety wyglądają wspaniale.
OdpowiedzUsuńPolecam panierkę, chrupiąca jest...pozdrawiam...
Usuń