10.06.2020

kotlet schabowy w panierce z paluszków solonych...

Składniki:

paluszki solone 100 gram opakowanie, mąka pszenna 3 łyżki, kotlety schabowe bez kości 5 sztuk, jajka 2 sztuki "L", tymianek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1 łyżeczka, smalec 15 dag mizeria: ogórki zielone 3 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, jogurt naturalny 380 gram


Opakowanie paluszków wsypać do rozdrabniacza i dobrze je zmiksować, wysypać na talerz i wymieszać z mąką.

Kotlety schabowe bez kości rozbić tłuczkiem, każdy kotlet maczać w roztrzepanych jajkach z pieprzem mielonym tymiankiem, olejem-panierka lepiej się trzyma przy smażeniu, obtaczać w panierce.

Na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony kotlety, następnie pod przykryciem dusić z 5 minut, bez przykrycia 3 minuty na większym ogniu.

Ogórki zielone obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, wsypać cukier, sól, pieprz mielony, wlać ocet jabłkowy i jogurt, wszystko wymieszać.

Kotlety podać z ziemniakami, mizerią - panierka z paluszków solonych jest smaczna alternatywa dla tartej bułki jeśli jej zabraknie a mają być kotlety schabowe........SMACZNEGO!!!

4 komentarze:

  1. Muszę wypróbować, na pewno są smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa panierka a kotlety wyglądają wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam panierkę, chrupiąca jest...pozdrawiam...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!