6.06.2020

sypana śliwkowo-budyniowa szarlotka...

Składniki:

mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, kasza manna 1 szklanka, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, margaryna zimna 250 gram, śliwki 70 dag

budyń malinowy 2 opakowania, cukier 3 łyżki, masło 1 łyżeczka, mleko 900ml


Cukier, obie mąki, proszek do pieczenia, kaszę manną dokładnie wymieszać w misce.

W szklance mleka wymieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, masłem, wlać wymieszane budynie i mieszać do zagęszczenia budyniu, trochę wystudzić.

Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać 1 część mąki, łyżką wygładzić wierzch, poukładać część wypestkowanych, umytych śliwek (śliwki powinny być mocno dojrzałe, miękkie), posypać mąką.

Budyń wyłożyć na śliwki, na budyniu ułożyć resztę śliwek i posypać resztą mąki, delikatnie wygładzić łyżką wierzch.

Na wierzchu poukładać zimną margarynę pokrojoną w plastry, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55-60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu studzić  - bardzo smaczna odmiana szarlotki tzn. z nadzieniem śliwkowo-budyniowym, jest bardzo aromatyczna z chrupiącym ciastem.........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, dzięki za przepis :) :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!